Du har säkert hört att vi i Sverige tillsammans med finländarna dricker mest kaffe i världen. I Sverige dricker vi ungefär 10 kg rostat kaffe per invånare och år. 

Vad är det egentligen som bestämmer kaffebönans kvalitet? Kaffe innehåller eteriska oljor, dessa oljor i kombination med vattenlösliga ämnen ger smak och arom åt kaffet. Högre halter är ett tecken på mer doft och en mer smakrik produkt och därför är haltbestämning av eteriska oljor i kaffe bland annat ett mått på bönans kvalitet.

Varför behövs kalitetskontroller för kaffeimportörer? Med tanke på hur mycket kaffe vi konsumerar är det viktigt att kvalitetskontrollera kaffebönorna. Detta inte bara för att säkerställa det sensoriska såsom att kaffebönan uppfyller den förväntade smaken, lukten och konsistensen. Det är också viktigt att kontrollera mikrobiologisk tillväxt, bekämpningsmedel eller pesticider vid kaffeodlingar samt rostningsprocessen och eventuell metallhalt.

Läs gärna mer om hur ALS Scandinavia kan hjälpa att kvalitetskontrollera ert kaffe eller te>>