Aktuellt - Livsmedel

Risk för höga halter av kadmium i vegetarisk kost!

12 apr 2016

Alla känner vi till att frukt och grönt är viktigt för hälsan. Vad däremot färre känner till är baksidan av en mer vegetarisk kost. Antal människor i Sverige som drabbas av benskörhet och njurproblem kan öka vid övergång till mer vegetarisk kost. Anledningen till detta är den giftiga tungmetallen kadmium.

Olika insatser har gjorts för att minska kadmium i frukt och grönt, exempelvis mindre kadmium i gödsel. Dock har inte detta hjälpt. En orsak är att mat odlas på mark med naturligt höga halter av den giftiga metallen, exempelvis delar av Österlen i Skåne, delar av Jämtland samt delar av Östergötland är drabbade. Källa: Livsmedelsverket samt Sveriges Radio.

Lyssna gärna direkt på inslaget i Vetenskapsradion här ”Faror med mer vegetarisk kost” http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6392293

Ifall du vill veta mer om tungmetallen kadmium samt hur du kan analysera livsmedel kontakta oss gärna för mer information här!